ANALIZE SINGE

ANALIZELE SANGVINE NECESARE

Pe langa uzualele determinari ale hemoleucogramei, glucozei, biochimiei, se fac si teste speciale pentru stabilirea nivelului unor factori ce pot influenta fertilitatea.

Determinari hormonale: in cazul in care spermograma indica anomalii ale spermatozoizilor (in special un numar mai mic de 10 milioane/ml) specialistii indica realizarea unor serii de dozari hormonale. Barbatilor cu probleme de fertilitate li se dozeaza initial testosteronul si FSH (hormonul foliculo-stimulant, care influenteaza decisiv spermatogeneza). In cazul in care se determina ca testosteronul este scazut, se investigheaza si LH (acest hormon fiind responsabil de sinteza si secretia de testosteron din celulele Leydig). Valorile normale pentru FSH variaza intre 2-15 UI/L, iar testosteron de 30-100ng/ ml.
Valori inferioare normalului indica hipogonadism hipogonadotrop, in timp ce un FSH foarte ridicat (restul hormon fiind in limite normale) sugereaza afectarea procesului primar de spermatogeneza. Aceasta situatie apare doar in cazul in care testiculele sunt lipsite complet de celule Sertolli (celulele responsabile de spermatogeneza) sau cand exista o leziune primara de tubi seminiferi.
Determinarile sangvine ale unor hormoni, cum ar fi prolactina, estrogenii sau adrenalina pot fi realizate daca exista probleme de libidou sau evidenta clinica de ginecomastie (sau alte semne de feminizare).
Infectii: analizele sangvine riguroase pot indica prezenta unor eventuale infectii care se reflecta negativ asupra fertilitatii