BIOPSIA TESTICULARA

BIOPSIA DE TESTICUL

Biopsia testiculara are multiple indicatii, printre care si evaluarea fertilitatii masculine si descoperirea eventualei cauze de infertilitate. Se realizeaza in acest scop in special cand:
- se suspecteaza sindromul caracterizat prin absenta completa a celulelor spermatogenice (celulele Sertolli). Prin analiza atenta a fragmentului biopsiat se poate stabili daca aceasta absenta este primara (nu au existat de la nastere in testicul) sau secundara (ca rezultat al unor leziuni postnatale). Acest amanunt este important pentru precizarea ratei de succes in cazul efectuarii unor proceduri mininvazive de recoltare a spermei.
- exista un obstacol in sistemul tubular intratesticular: cand productia cantitativa de sperma pare normala, insa calitatea ei este inferioara
- cand spermatogeneza este anormala, dar nivelurile hormonale sunt in parametrii normali.
Biopsia standard presupune realizarea unei incizii chirurgicale cu pacientul aflat sub anestezie generala. Pentru ca rezultatele furnizate sa fie cat mai exacte, se recomanda biopsierea ambelor testicule, iar in cazul in care se suspecteaza o patologie anume, recoltarea trebuie sa se efectueze din mai multe zone ale glandei. Exista anumite riscuri asociate acestei proceduri: hemoragie, simptomatologie algica post-interventionala, iar intraoperator se poate produce lezarea epididimului. Pacientii pot lua in considerare crioprezervarea eventualelor mostre de sperma recoltata prin aceasta procedura in scopul utilizarii ei ulterioare.